top of page
מה זה cbt?
הגישה ההתנהגותית-קוגניטיבית
הגישה ההתנהגותית-קוגניטיבית (CBT) הינה גישת טיפול פסיכולוגי אשר מתמקדת בשלושה מישורים: מישור התנהגותי, מישור קוגניטיבי ומישור גופני. לפי הגישה שלושת המישורים הללו משפיעים אחד על השני ועל מצבנו הרגשי.
הטיפול ההתנהגותי-קוגניטיבי הינו טיפול מבוסס מחקר וככזה הוא גם בהתפתחות תמידית לאורך השנים. מדובר על טיפול פעיל, המשלב תרגול והתנסות ואינו מתמקד רק בדיבור. זהו תהליך יחסית מובנה וממוקד, ומתרכז יותר בהווה ובעתיד, לעומת שיטות הטיפול המסורתיות.
החלק ההתנהגותי בטיפול מבוסס על ההנחה שבשלבים שונים של החיים נלמדו דפוסי התנהגות שבהמשך הפכו להרגלים. חלק מהרגלים אלה אינם יעילים, מעכבים, ובמקרים מסוימים אף מזיקים. מטרת הטיפול היא שינוי דפוסי התנהגות מזיקים או לא מועילים, תוך שימוש בעקרונות התנהגותיים.
החלק הקוגניטיבי בטיפול מבוסס על ההנחה שדפוסי חשיבה משפיעים על ההתנהגות, ושמקורן של הפרעות רגשיות הוא בדפוסי חשיבה מעוותים או לא יעילים. הטיפול מתמקד בזיהוי דפוסי החשיבה הלקויים והקניית דפוסים סתגלניים במקומם, ושם דגש על התהליכים הפנימיים של המטופל, ולא על ההתנהגות בלבד.
החלק הגופני-פיזיולוגי של הטיפול מתמקד בזיהוי אופן פעילותה של מערכת העצבים המרכזית של המטופל ועוזר למטופל לווסת אותה בשיטות שונות. אחת השיטות לעבודה על חלק זה היא באמצעות מערכת שנקראת ביו-פידבק (קרא עוד).
הדגש המושם על כל אחד מההיבטים במהלך הטיפול משתנה בהתאם לבעיה שבה מטפלים ולשלב שבו הטיפול נמצא.
bottom of page