יהונתן גפן שאל פעם "איך אפשר להיות עצובה כשאת הילדה הכי יפה בגן?". אז זהו, שאפשר. זה בטח נשמע לך לא הגיוני, אבל לפעמים גם הילדה הכי יפה בגן סובלת מהערכה עצמית נמוכה...
לכל אחת יש את החברה הזאת, הבלתי נסבלת, שבאמת אובייקטיבית היא הכי יפה, הכי מוכשרת והכי מוצלחת שאת מכירה. אבל איכשהו למרות זאת היא כל הזמן ממורמרת וחופרת לך שהיא הכי לא יוצלחת ואף אחד סביבה לא אוהב אותה. נשמע לך מוכר נכון? אז תופתעי לשמוע שהיא כנראה לא סתם מחפשת עוד מחמאה אלא באמת יש לה דימוי עצמי שלילי והערכה עצמית נמוכה. הנה 5 דברים שאפשר לעשות כדי לעזור להעלות את ההערכה העצמית:
ניהול הביקורת העצמית: אנשים עם הערכה עצמית נמוכה כל הזמן מבקרים את עצמם. תשאלו אותם האם הם היו מעזים לבקר גם אתכם בצורה כזאת? התשובה היא שלא. הביקורת הקשה היא בדרך כלל רק כלפי עצמם. ייתכן מאוד שהם יגידו לכם שבשביל להתפתח ולשאוף קדימה הם צריכים לבקר את עצמם כל הזמן, אבל האמת היא שביקורת קשה מדי היא הרסנית ולא מקדמת. יעצו להם להחליף את הביקורת העצמית במשוב ידידותי ומקדם לעצמם כמו שהם היו נותנים לחבר טוב.
התמקדות בדברים הטובים: לאנשים עם הערכה עצמית נמוכה יש נטייה להתמקד במה ששלילי בחיים ובבעיות ולהתעלם לחלוטין מכל דבר טוב בעצמם. יעצו להם לכתוב מדי יום 3 דברים טובים על עצמם או 3 דברים טובים שקרו בעקבות פעולות שהם ביצעו.
לראות טעויות כהזדמנות ללמידה: אנשים עם הערכה עצמית נמוכה נוטים להכליל את הטעויות שהם עושים לכל תחומי החיים ("אני תמיד מפשל"). הזכירו להם שהם ממש לא תמיד מפשלים והטעות שהם עשו כרגע זה בתחום ספציפי וזו ההזדמנות שלהם ללמוד מזה. במקום להגיד לעצמם "אני תמיד מפשל", עליהם לשאול את עצמם "מה אני יכול לעשות אחרת בפעם הבאה?".
קבלת מחמאות: אנשים עם הערכה עצמית נמוכה נוטים לדחות מחמאות. הם לא באמת מאמינים במחמאה שהם קיבלו והם מיד דוחים אותה – "....תודה, אבל דווקא עליתי במשקל...". הכריחו אותם להקשיב למחמאה, להעריך אותה ולקחת אותה ברצינות!
תרומה לקהילה: קחו את החבר או החברה להתנדב במקום כלשהו. ברגע שאדם עושה משהו שהתרומה שלו נראית לעין זה גורם לו להרגיש טוב עם עצמו ומעלה את ההערכה העצמית שלו.
אצל כל אדם ההערכה העצמית יושבת על בסיס מחשבתי שונה, אך אני מבטיחה לכם ש5 הטיפים האלו מתאימים לכל אחד מאיתנו ובהחלט יכולים לעזור ולשפר את ההסתכלות הכללית על החיים. קורל